Hogy működik a Beerbox?

Válaszd ki weboldalunkon a hozzád legközelebb eső Beerbox Pontot és nézd meg annak kínálatát. Majd vásárold meg személyesen a kiválasztott boltban az előre kiszemelt kisüzemi söröket, a legalacsonyabb piaci áron.
A Beerbox nem egy webshop, a weboldalon információt kaphatsz arról, hogy hol, milyen sört, mennyiért kaphatsz meg.


blog


Ömlés, rázás nélkül

Címkék: gushing, túlhabzás
2019. november 10. vasárnap
Melyik sörisszával nem fordult még elő, hogy a kinyitott a sörből lávaszerűen tört elő a sör habja?

Ismert sörhiba az úgynevezett túlhabzás, az angolul gushingnak nevezett jelenség, amikor a palackot kinyitva a sör hirtelen kihabzik. Ennek oka lehet: a túlzott mennyiségű széndioxid, de leginkább maláta eredetű hiba okozza, esetleg penész-szennyezés. A jelenség oka lehet a nem megfelelő tárolás, de előidézhető ha a palackot kinyitás előtt felrázzuk.

Az utóbbiak kivételével, a jelenség gyártási hiba, melyet a hidrofobinnak nevezett fehérje okoz. A kutatások szerint „a hidrofobinokat egy gomba hozza létre, amely a malátadarát fertőzi meg a sörfőzés során, és vonzza az ital szén-dioxid molekuláit a felszínre. Az ennek követeztében a sörösüveg nyakán felgyülemlő túl sok szén-dioxid molekula okozza a sör túlhabzását amikor a palackot kinyitják.

A túlhabzás további oka lehet, a többutas palackok nem megfelelő mosása, utánöblitése is. Ugyancsak gyakran előfordul a gushing-jelenség, azaz a sör „megvadulás” olyan palackozott sörökben, amelyek vad élesztőtörzseket, például Brettanomyces-et használnak, amelyek tovább folytathatják a cukrok erjesztését, ami a Saccharomyces törzsek esetében legfeljebb a palackos erjesztésű söröknél fordul elő..

A túlhabzás megelőzésére számtalan módszer létezik ezért szerencsére már egyre ritkábban találkozunk a kinyitáskor a lávaszerűen előtörő sörhabbal.

 Twitter megosztás Google+ megosztás

Hordóérlelt sörök

2020. február 4. kedd
Bayreuth-i Maisel sörfőzdében egy erre a célra épített, huszonöt hektoliteres főzőházban készülnek, a cég craft sörei.

Biosör

2020. február 2. vasárnap
1516-ban nem ismerték az élesztőt, nem tudtak az aszkorbinsavról, nem hallottak a kukoricadaráról, sőt a rizsről sem.

Hibrid sörök

2019. december 18. szerda
A legtöbb sört egyszerű besorolni a két nagy csoportba, az ászok és az ale sörök közé. De mi a helyzet azokkal, melyek kitágítják a két kategória határait?

Fesd feketére!

2019. december 10. kedd
A magyar nyelv a sötét sörökre a „barna sör” kifejezést használja és tökéletesen igaza van, hiszen hagyományos malátákkal a fekete szín elérhetetlen.