blog


Német craft a Beerboxban

Címkék: beerbox, német craft
2019. március 22. péntek
Tény, hogy a német sörfőzőket késve érintette meg a sörforradalom szele, de tempósan igyekeznek behozni a lemaradásukat.

A német craft mozgalom egyik központi figurája Markus Lohner, aki egy söripari kutatási és kísérleti intézményt vezetett. Cége a BrauKon 2003 óta működik és Lohner vezetésével egy huszonöt fős csapat – sörfőzők és mérnökök – építenek sörfőző rendszereket kis- és középvállalkozások számára.

Hogy garantálják, hogy eszközeik alkalmasak kiváló minőségű sör főzésre folyamatát 2008-ban megalapították a „Camba Bavaria” sörcsaládot, melyet Trautlachingban saját, mindössze 10 hektoliteres főzőházukban kezdték el főzni. Mindig is előszeretettel főztek – Németországban akkor még – szokatlan sörtípusokat és használtak különleges ízesítéseket. A siker nem maradt el, Lohner 2014-ben Németországban elnyerte az „Év Craft Sörfőzője” díjat.

A Trautlachingi sörfőzde elképesztő szortimentet hozott össze: főztek sört mangóval, maracujával, különféle ale-ket, a klasszikus német búzasört és új-zélandi komlós „Nelson Weisse Hopfen”-t – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Csúcssörük a kilenc hónapig a kilenc hónapig whiskys tölgyfahordóban érlelt Camba Oak Aged.

A növekvő kereslet kezelése érdekében a Camba/BrauKon Gundelfingenben megnyitotta második főzdéjét a 20 hektoliteres főzőházú „Camba Old Factory”-t. Itt bérbe adják a berendezéseket azoknak a gerillafőzőknek, akik nem rendelkeznek saját főzdével, akik így lehetőséget kapnak, hogy nagyban is megvalósítsák álmaikat. A Camba/BrauKon legújabb üzemét a bajor Seeon városában, az első főzdétől mindössze négy kilométerre Truchtlaching mellett helyezte üzembe. A koncepció itt is változatlan: izgalmas sörök készüljenek az immár 40 hektoliteres főzőházban saját receptek és a gerillafőzők ötletei alapján.Twitter megosztás Google+ megosztás

Száz hidat, ezer sört!

2019. március 27. szerda
A lengyel sörfőzés egyik legizgalmasabb craft sörfőzdéje a száz hídról elnevezett wroclawi Stu Mostów.

Nyulak a Beerboxban

2019. március 13. szerda
A Beerbox választékát a cseh és német sörök mellett magyar kraft sörökkel is folyamatosan bővítik. A cikk az egyik legígéretesebbet hazai főzdét, a Fehér Nyulat mutatja be.

Sörnyitó az egész világ

2019. január 3. csütörtök
Gondolta volna, hogy a sör üvegbe töltésének legnehezebben megoldható problémája a sörösüveg megbízható lezárása bizonyult?

A sörforradalom gerillái

2019. január 2. szerda
Sörfőző, sörfőzde nélkül, azaz eredetileg „gypsy-brewer”. Ez azonban nem igazán píszí, ezért itthon a „gerilla-főző” terjedt el helyette.