blog


Egy kis pohárológia

2018. december 15. szombat
Ma már megszámlálhatatlan formájú korsóval és pohárral igyekeznek a sört fogyasztók kedvébe járni, egy-egy különleges forma akár a sörfőző védjegye is lehet.

A söröspohár vagy söröskorsó kérdése nem kizárólag az űrtartalomról szól, mivel szinte minden formából akad kettő, három, négy vagy öt decis, sőt alkalmasint pintes kivitel is.  A kecses üvegpoharak és a vastag falú, füles korsók között a legfontosabb különbség a strapabírás, de a forma természetesen a legtöbbször hangsúlyozza a tartalmat is.

Írásunk tárgya ezúttal a söröspoharak formája, mely szerint a „sörivóedények” négy nagy csoportját különböztethetjük meg. Az első csoport a hagyományos füles korsóké. Ezek lehetnek egyszerű hengerpalástúak, hordóalakúak, olykor szélesedő szájúak. Faluk ritkán sima, többnyire bordázottak, vagy mint az egykor volt hazai klasszikus egyenkorsó „pöttyösek”. Ezek régebben harmad- vagy félliteres esetleg pintes kivitelben készültek, de már nem ritka a kétdecis füles, vagy a literes „Maß” sem.

A következő csoport a tumblereké. Ezek a fül nélküli poharak manapság a legelterjedtebbek. Ennek ellenére mintha itt szárnyalna legkevésbé a tervezői fantázia, igaz ezek az egyszerű, talp nélküli, többnyire felfelé szélesedő, vagy oldalukkal enyhe parabola ívet rajzoló poharak értékét használhatóságuk adja, de azért köztük is találunk néha extravagáns kivitelt is.

A talpas goblet pohár formájával már a boroknál is találkozhattunk, de a sörös goblet pohár ennél jóval nagyobb változatosságot mutat. Ennél a típusnál kibontakozhat a dizánjner ötletessége. Az olykor iparművészeti remekeknek változatos a formája, különböző a talp kiképzése és a láb hosszúsága is. Ezeket a poharakat a prémium és természetesen a belga extra sörökhöz ajánlják. Szépségük vitathatatlan, de nagyon óvatosan kell velük bánni, mert meglehetősen törékenyek. 

A negyedik csoport a német búzasöröké. Itt elég szigorúan kötött a forma: alulról felfele, egy enyhe szűkülő ív után, kecsesen szélesednek, hogy a végén a pohár pereme kissé visszahajoljon. Az alsó kiszélesedő része arra való, hogy szűretlen búzasöröknél az élesztő leülepedjen az aljára és ivás közben ne keveredjen fel, míg a felső peremmel a túlhabzást igyekszenek megakadályozni.Twitter megosztás Google+ megosztás

Száz hidat, ezer sört!

2019. március 27. szerda
A lengyel sörfőzés egyik legizgalmasabb craft sörfőzdéje a száz hídról elnevezett wroclawi Stu Mostów.

Német craft a Beerboxban

2019. március 22. péntek
Tény, hogy a német sörfőzőket késve érintette meg a sörforradalom szele, de tempósan igyekeznek behozni a lemaradásukat.

Nyulak a Beerboxban

2019. március 13. szerda
A Beerbox választékát a cseh és német sörök mellett magyar kraft sörökkel is folyamatosan bővítik. A cikk az egyik legígéretesebbet hazai főzdét, a Fehér Nyulat mutatja be.

Sörnyitó az egész világ

2019. január 3. csütörtök
Gondolta volna, hogy a sör üvegbe töltésének legnehezebben megoldható problémája a sörösüveg megbízható lezárása bizonyult?