blog


A hidegkomlózás

2018. december 14. péntek
A képen a hidegkomlózás eszköze a komlóágyú. De mit is értünk az újabban divatos hidegkomlózás alatt?

Hidegkomlózás alatt azokat az eljárásokat értjük, amikor a sörléhez annak kihűlése után is adunk komlót. Hagyományosan a komlóforraláskor a sörléhez adagolt komló alfasav tartalma a keserűséget okozó izo-alfasavvá alakul. Ehhez az eljáráshoz elsősorban úgynevezett keserűkomlókat használnak. Ez szükséges a sör jellegzetes, keserű karakteréhez.

Az amerikai sörfőzők azonban a huszadik század végén ismét felfedezték a hidegkomlózás előnyeit. Ez az eljárás szokatlan és eredeti ízekkel gazdagítja a sört. Mivel a hideg sörléhez adagolt komló illóolajai nem forrnak el, így újszerű komlós jegyek, ízek és aromák kerülnek a sörbe. A hidegkomlózáshoz leggyakrabban használt aromakomlók zamata leginkább az ale típusú – például APA, EPA – söröknél érvényesül.

Ugyanakkor az eljárásnak vannak hátrányai is. Az egyik, hogy mivel a sörléhez adott komló nem kap hőkezelés, ezért fennáll a bakteriális szennyeződés veszélye. Ugyancsak hátránya lehet a hidegkomlózásnak, hogy az így készített sör ízei hamarabb öregszenek, azaz a hidegkomlózott sör, ha nem is romlik meg, de ízei hamarabb megkopnak és emiatt rövidebb lehet a szavatossági ideje.

Talán azt is az eljárás rovására írhatjuk, hogy a tradicionális sörökhöz képest citrusosabb, fűvesebb és fűszeresebb ízek kilógnak a sörrel kapcsolatos hagyományos fogyasztói preferenciák köréből. Az idő persze el fogja dönteni, hogy a hidegkomlózás rövidtávú divathullámként marad meg a fogyasztók emlékezetében, vagy teljesen új irányt szab a XXI. század sörízlésének.Twitter megosztás Google+ megosztás

Száz hidat, ezer sört!

2019. március 27. szerda
A lengyel sörfőzés egyik legizgalmasabb craft sörfőzdéje a száz hídról elnevezett wroclawi Stu Mostów.

Német craft a Beerboxban

2019. március 22. péntek
Tény, hogy a német sörfőzőket késve érintette meg a sörforradalom szele, de tempósan igyekeznek behozni a lemaradásukat.

Nyulak a Beerboxban

2019. március 13. szerda
A Beerbox választékát a cseh és német sörök mellett magyar kraft sörökkel is folyamatosan bővítik. A cikk az egyik legígéretesebbet hazai főzdét, a Fehér Nyulat mutatja be.

Sörnyitó az egész világ

2019. január 3. csütörtök
Gondolta volna, hogy a sör üvegbe töltésének legnehezebben megoldható problémája a sörösüveg megbízható lezárása bizonyult?