Hogy működik a Beerbox?

Válaszd ki weboldalunkon a hozzád legközelebb eső Beerbox Pontot és nézd meg annak kínálatát. Majd vásárold meg személyesen a kiválasztott boltban az előre kiszemelt kisüzemi söröket, a legalacsonyabb piaci áron.
A Beerbox nem egy webshop, a weboldalon információt kaphatsz arról, hogy hol, milyen sört, mennyiért kaphatsz meg.


blog


A gluténmentes sörök

2018. december 20. csütörtök
Sokáig keresték a megoldást, hogy a sör amellett, hogy nem tartalmaz glutént, hasonlítson is egy „igazi” sörhöz.

A gluténmentes sör elkészítésének egyik módja, hogy a sörfőzéshez kizárólag gluténmentes gabonaféléket – mint például a rizs, a kukorica és a köles – vagy pszeudogéneket, mint a hajdina, a quinoa és az amaranth – használnak. Annak érdekében, hogy az íz a lehető legközelebb álljon az „igazihoz” az ilyen sörökben gyakran alkalmaznak adalékanyagokat.

A gluténmentes sör elkészítésének másik, leggyakrabban alkalmazott módja a glutén enzimek lebontása . Ebben az esetben a sört hagyományosan főzik, de az árpából származó glutént ezután „lebontják”, így a kész sörben csak minimális nyomokat hagynak. Ezzel a módszerrel előállítható gluténmentes búza sör is. Az így készített sörök előnye, hogy megtévesztésig hasonlítanak a hagyományoshoz, de a „lisztérzékeny” betegek – igaz nagyon ritkán – de tapasztalnak mellékhatásokat.

Az előírások szerint egy sör akkor tekinthető gluténmentesnek, ha kevesebb mint 20 milligramm – ppm <20 – glutént tartalmaz literenként. A gluténmentes sört többnyire olyan sörgyárban főzik, amelyet kizárólag erre a célra használnak. Ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy elkerüljük a szennyeződést. Ha mégsem, akkor a gluténmentes összetevőket a tárolás, szállítás és feldolgozás során is szigorúan el kell választani a gluténtartalmú anyagoktól.

De azért ne izguljunk a guténmentes sör alkoholtartalma hasonló mint az  „igaziaké”. A belga Brunehaut például főz egy nyolc százalék alkoholtartalmú apátsági triplasört is. A belgák speciális eljárással távilítják el a glutént a sörből, aminek öt milligrammnál – ppm <5 –  kisebb a gluténtartalom az eredménye. Ezért a gluténérzékeny emberek is biztonságosan fogyaszthatják. A kortyérzetet alkoholos melegség, finom komlókarakter és tartós habkorona jellemzi. A Brunehaut a Triple változat mellett további gluténmentes söröket is főz. Ezek: a Helle Brunehaut Bio White, a Brunehaut Amber Bio és a Brunehaut Bio Blond.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás

A sör sötét oldala

2019. szeptember 16. hétfő
Úgy tűnik, hogy csak kevés sörivó merészkedik közelebbről is megismerni a sötét sörök változatos és izgalmas világát.

TOP 10 – sörgyártó ország

2019. szeptember 9. hétfő
A sör divatba jött ez kétségtelen. Egyszerű lenne ezt a kézműves sörforradalomra fogni, mert a trendeket persze ők alakítják.

Amerikai Craft Köztársaság

2019. július 29. hétfő
Nincs mese, az Egyesült Államokban 2019-re a kis sörfőzdék száma meghaladta a hétezret, de mennyiségben azért a nagyok vezetnek.

Pink IPA – csak nőknek

2019. július 1. hétfő
A BrewDog pert vesztett egy férfivel szemben, aki perre vitte a skandallumot, hogy nem szolgálták ki a lányos sörrel.