Hogy működik a Beerbox?

Válaszd ki weboldalunkon a hozzád legközelebb eső Beerbox Pontot és nézd meg annak kínálatát. Majd vásárold meg személyesen a kiválasztott boltban az előre kiszemelt kisüzemi söröket, a legalacsonyabb piaci áron.
A Beerbox nem egy webshop, a weboldalon információt kaphatsz arról, hogy hol, milyen sört, mennyiért kaphatsz meg.


blog


A gluténmentes sörök

2018. december 20. csütörtök
Sokáig keresték a megoldást, hogy a sör amellett, hogy nem tartalmaz glutént, hasonlítson is egy „igazi” sörhöz.

A gluténmentes sör elkészítésének egyik módja, hogy a sörfőzéshez kizárólag gluténmentes gabonaféléket – mint például a rizs, a kukorica és a köles – vagy pszeudogéneket, mint a hajdina, a quinoa és az amaranth – használnak. Annak érdekében, hogy az íz a lehető legközelebb álljon az „igazihoz” az ilyen sörökben gyakran alkalmaznak adalékanyagokat.

A gluténmentes sör elkészítésének másik, leggyakrabban alkalmazott módja a glutén enzimek lebontása . Ebben az esetben a sört hagyományosan főzik, de az árpából származó glutént ezután „lebontják”, így a kész sörben csak minimális nyomokat hagynak. Ezzel a módszerrel előállítható gluténmentes búza sör is. Az így készített sörök előnye, hogy megtévesztésig hasonlítanak a hagyományoshoz, de a „lisztérzékeny” betegek – igaz nagyon ritkán – de tapasztalnak mellékhatásokat.

Az előírások szerint egy sör akkor tekinthető gluténmentesnek, ha kevesebb mint 20 milligramm – ppm <20 – glutént tartalmaz literenként. A gluténmentes sört többnyire olyan sörgyárban főzik, amelyet kizárólag erre a célra használnak. Ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy elkerüljük a szennyeződést. Ha mégsem, akkor a gluténmentes összetevőket a tárolás, szállítás és feldolgozás során is szigorúan el kell választani a gluténtartalmú anyagoktól.

De azért ne izguljunk a guténmentes sör alkoholtartalma hasonló mint az  „igaziaké”. A belga Brunehaut például főz egy nyolc százalék alkoholtartalmú apátsági triplasört is. A belgák speciális eljárással távilítják el a glutént a sörből, aminek öt milligrammnál – ppm <5 –  kisebb a gluténtartalom az eredménye. Ezért a gluténérzékeny emberek is biztonságosan fogyaszthatják. A kortyérzetet alkoholos melegség, finom komlókarakter és tartós habkorona jellemzi. A Brunehaut a Triple változat mellett további gluténmentes söröket is főz. Ezek: a Helle Brunehaut Bio White, a Brunehaut Amber Bio és a Brunehaut Bio Blond.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás

Pink IPA – csak nőknek

2019. július 1. hétfő
A BrewDog pert vesztett egy férfivel szemben, aki perre vitte a skandallumot, hogy nem szolgálták ki a lányos sörrel.

Milkshake IPA

2019. június 23. vasárnap
Amikor annak idején létrehozták a BJCP sörbírálati rendszert nem gondoltak ilyen ütemű fejlődésre, külösen nem az IPA színváltozásaira.

Száz hidat, ezer sört!

2019. március 27. szerda
A lengyel sörfőzés egyik legizgalmasabb craft sörfőzdéje a száz hídról elnevezett wroclawi Stu Mostów.

Német craft a Beerboxban

2019. március 22. péntek
Tény, hogy a német sörfőzőket késve érintette meg a sörforradalom szele, de tempósan igyekeznek behozni a lemaradásukat.