blog


1516

2018. december 28. péntek
1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az idejét, hogy a „sörkotyvasztásnak” a törvény erejével vessen véget.

Megszületett a Német Sörtisztasági Törvény, melynek értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható. Könnyű volt a hercegnek, hiszen nem ismerte az élesztőt, nem tudod az aszkorbinsavról, nem hallott a kukoricadaráról és nyilván az ismeretek hiánya okozta azt is, hogy az 1516-os törvény nem foglalkozik sem a fehérjestabilizálással, sem az antioxidánsokkal segített habképződéssel.

A búzamaláta használatát sem véletlen hagyták ki a világ talán első élelmiszeripari törvényéből: a búzasör főzésének jogát fenntartották a fejedelem udvari sörfőzdéjének.  A törvény – illetve az abban felsorolt büntetések – eredményeképpen a bajor és a német sörök minőség látványosan javult és a sört egyre többfele emlegették német italként.

Aztán a 19. század derekától kezdve a sörfőzés a nagyiparosodás során egyre másra alkalmazta a tudomány és technika újabb és újabb felfedezéseit és távolodott el – ki kevésbé, ki jobban – a sörtisztasági törvény immár senkire sem kötelező előírásaitól.Twitter megosztás Google+ megosztás

Száz hidat, ezer sört!

2019. március 27. szerda
A lengyel sörfőzés egyik legizgalmasabb craft sörfőzdéje a száz hídról elnevezett wroclawi Stu Mostów.

Német craft a Beerboxban

2019. március 22. péntek
Tény, hogy a német sörfőzőket késve érintette meg a sörforradalom szele, de tempósan igyekeznek behozni a lemaradásukat.

Nyulak a Beerboxban

2019. március 13. szerda
A Beerbox választékát a cseh és német sörök mellett magyar kraft sörökkel is folyamatosan bővítik. A cikk az egyik legígéretesebbet hazai főzdét, a Fehér Nyulat mutatja be.

Sörnyitó az egész világ

2019. január 3. csütörtök
Gondolta volna, hogy a sör üvegbe töltésének legnehezebben megoldható problémája a sörösüveg megbízható lezárása bizonyult?